Posts

Showing posts from 2016

Pawpaw Talk

Image
How many pawpaw balm can a girl have? PawPaw balms and ointments are popular in Australia as a topical skin application. As with all manufactured products however, there are big differences between brands. Some pawpaw creams are nothing but moisturisers with paw paw flavouring, others have lots of paw paw but are based on petrochemicals
Name: Fix Organic PawPaw & Manuka Honey Balm

Cost: 30g for $6.95 
Comments: Lovely ingredients, nice amount of pawpaw, and certified organic. I love the honey in this one, too, as it’s very healing, especially when combined with the pawpaw. Straight to the top of my list!
Name: Little Innoscents Organic Paw Paw Balm

Cost: 50ml for $7.95 
Comments: My new favourite! The ingredients are fantastic (and the majority are organic), there’s heaps of pawpaw (10%) and it’s generally gorgeous. Love!
Name: Lucas Paw Paw Ointment 

Cost: 25g for $4.99
Comments: Other pawpaw balms (like the Little Innoscents one) have more pawpaw – 39mg/gm equates to just 3.9% of the prod…

Life lesson

Image
It is sad to know that these little friends of mine live only a very short life. They taught me not how to die, but how to live.
To appreciate life. 
It's only when we truly know and understand that we have a limited time on life, and that we have no way of knowing when our time is up, that we will begin to live each day to the fullest, as if it was the only one we had.
Time is something that we don't have. That I don't have. That you don't have. I keep on repeating to myself.
"How did it get so late so soon?" I asked many times. "How many more sleeps until we are apart? And how many more sleeps after that until we meet again?"
I'll ask my daughter, my only child, that when I die, to release balloons in the sky to celebrate that I graduated.  Death is a graduation from life.
IG @inamadjidhan

Bahagia

Image
Nongol di On This Day nya FB.
Dua tahun lalu aku berbagi cerita kehidupanku di @CosmopolitanFM 90,4 kepada sahabatku Dave Hendrik di segmen Diary Dave. 
BAHAGIA. Keputusan menjadi orang tua tunggal mandiri adalah keputusan terberat yg telah aku timbang selama 6 tahun terakhir perkawinanku.Walau terkadang dinilai orang seolah salah dalam keputusan yang aku ambil demi kebahagiaan ku itu. Keputusan yang memberikan AKIBAT tak terbayangkan sebelumnya. Tidak penting untuk dibicarakan kenapa aku mengambil keputusan itu.It takes two to tango. Aku memiliki andil yang sama besar dalam gagalnya pernikahanku.Tapi yang aku tau pasti: SAAT INI AKU BAHAGIA KARENA AKU TAK PERLU BERPURA-PURA BAHAGIA.
Dan aku tau pasti juga bahwa tidak ada yang baik dalam perceraian, tapi tidak ada yang baik juga bertahan dalam pernikahan yang tidak bahagia.
Terbuka akan status ku sebagai orang tua tunggal mandiri, membuat ku tidak terbebani. Mengerti saat dipandang sebelah mata. Meyakini hanya kawan sejati yang akan mener…

Missing Piece Finding Big O

Image
Dear Big O, Thank you for helping me be a better person, love you so much. 😘😘
https://youtu.be/MCmZ2jrQooE
The missing piece sat alone…  Waiting for someone to come along and take it somewhere.  Until came along the Big O. "I was hoping that perhaps I could roll with you..." said the missing piece. "You cannot roll with me," said the Big O, "but perhaps you can roll by yourself." “But I have sharp corners,” the missing piece offers half-incredulously, half-defensively. “I am not shaped for rolling.” With that, the Big O rolls off, leaving the missing piece alone once more, but, this time, with an enlivening idea to contemplate.
The missing piece goes “liftpullflopliftpullflop” forward, over and over, until its edges begin to wear off and its shape starts to change. Gradually, it begins to bounce instead of bump and then roll instead of bounce — rolling, like it always dreamt of doing with the aid of another, only all by itself. When the missing piece b…

Walk The Talk

Image
WALK THE TALK, adalah prinsip hidup berintegritas.Apa yang kita percayai dan katakan, maka akan kita maknai dalam kehidupan. Akan kita lakukan.Because words mean nothing when your action contradicts.
Ada cerita menarik mengenai ini, Mahatma Gandhi didatangi seorang ibu dengan anaknya, ia meminta agar Gandhi menasehati anaknya untuk tidak terlalu banyak makan permen karena tidak baik untuk kesehatannya.Gandhi meminta ibu tersebut kembali 2 minggu lagi, hal ini tidaklah biasa dilakukan Gandhi. 
2 Minggu kemudian si ibu datang lagi bersama anaknya, Gandhi menasehati : “Stop eating sweets! They ruin your teeth.” 
Si ibu berterima kasih dan bertanya "Mengapa tidak 2 minggu lalu kau nasehati anakku seperti itu wahai Gandhi?"
Gandhi menjawab bahwa 2 minggu yang lalu ia sendiri masih senang makan permen. Dan sejak 2 minggu lalu ia berhenti makan permen.
 Seperti itulah kita memaknai WALK THE TALK.
Jangan ngomong aja tanpa melakukan apa yang kita omongkan. Hiduplah berintegritas, jangan ja…

Perfect Laughter

Image
Monologue with myself:Ina, If you're going to try, go all the way. Otherwise, don't even start. This could mean losing a lot of things maybe even your friends. But at the end, you will be pleased cause you are bold enough to live life on your terms, and never, ever apologize for it.I am riding life straight to perfect laughter. 

7 Things To Give Up If We Want To Be Happy

Image
7 Things To Give Up If We Want To Be Happy :
1. GIVE UP our need to always be right. We are only human, we make mistakes. And that is OK.
2. GIVE UP our need for control. I honestly believe that the reason many people in our society are miserable and highly stressed is because of an unhealthy attachment to things they have no control over. I keep on reminding myself "There are some things I can't control & that's just the way it is."
3. GIVE UP on blaming others. An important decision I made was to resist playing the blame game.  The day I realized that I am in charge of how I will approach problems in my life, that things will turn out better or worse because of me and nobody else, that was the day I knew I would be a happier and healthier person. 
4. GIVE UP complaining. Complaining does not work as a strategy.  We all have finite time and energy.  Any time we spend whining is unlikely to help us achieve our goals.  And it won't make us happier.
Two things I learned abo…

Perspective

Image
Perspective.It is a narrow mind which cannot look at a subject from various points of view. Such an interesting way of seeing the object.I always feel better after hearing one little song or read one good poem, see one fine painting and if at all possible : speak a few sensible words.
www.inawiro.com

Be HAPPY!

People die unhappy every single day.  Do you think they planned that?  Saying to themselves, “I want to have an unhappy life.”  Did they wake up and think, “I hope my life is bland, meaningless, and full of fear”? 
I AM SURE : NOT. 
What most people don’t realize is that we make choices, very small, seemingly insignificant choices that add up throughout our days, our weeks, and our years.  When we choose “bland, meaningless, and full of fear” day in and day out, what results from it? 
CRAPPY LIFE!
But what makes up a crappy life?  I think I can break it down to one thing: Not living your purpose. 
Let’s change this.  Let’s find your purpose. Let’s quit mediocre.  Let’s become the person you were designed to be.   I believe the first step to ending any bad habit is awareness.  It’s the stopping of patterns we are too comfortable with. 
MAKE THAT CHANGE!! BE HAPPY AND DIE AFTER LIVING A HAPPY LIFE.
Ina Madjidhan

Why did you do it?

Image
never get over but become better
bahkan setelah sekian lama, kalau ada yang nanya "Why did you stayed?"  ini jantung langsung berdegup lebih kencang
ya, mungkin aku gak akan pernah bisa move on, tapi setidaknya aku menjadi manusia yang lebih pengertian
pengertian saat ada yg menanyakan "Why did you stayed?" karena jika diibaratkan penyakit, ini komplikasi berat
satu hal yang aku mengerti adalah aku tidak perlu menjawab apalagi memberikan penjelasan kenapa aku menjalani apa yang sudah terjadi, karena tidak ada satu manusiapun yang akan bisa mengerti kecuali mereka mengalaminya
dan doaku adalah agar tidak ada satu jiwapun yang perlu mengalami apa yang sudah aku alami, mungkin itu pengertian yang terus terasah hingga saat ini
jika boleh memberikan himbauan, mungkin kita harus lebih mengarahkan pertanyaan pada pelaku kekerasan "Why did you do it?" dari pada menanyakan pada survivor kekerasan "Why did you stayed?"
Ina Madjidhan

Re-creating myself.

Image
No one is ever ready to do anything. That is why in life we shouldn't wait until we're ready.  There's no such thing as "ready". There is only NOW. So step out from our comfort zone today. Remember that we don't have to settle for what we are. Let's create who we want to become. 
I am re-creating myself.

Lets rebuild ourself.

Image
REMINDER TO MYSELF.
never be afraid to fall apart, it presents an opportunity to rebuild myself the way i wish i had been all along
sebagai manusia, ada masanya kita merasa kehidupan seolah bersekongkol untuk memberikan ujian tanpa henti
dan aku sudah merasakan keadaan dimana seolah aku kehilangan jati diri
direndahkan, dikecilkan, dibuat merasa seolah tak miliki arti
satu hikmah dari keadaan tersebut adalah kesempatan untuk membangun kembali jati diri kita seperti yang selalu kita bayangkan selama ini
waktu itu aku ingin menjadi manusia yang miliki arti utk mereka yang tak kukenal sebelumnya, 6 tahun lalu aku mulai berbagi
aku berbagi bukan karena aku memiliki lebih, tapi karena aku PERLU BELAJAR utk merasa cukup
maka jika hari ini roda kehidupan kembali mengajarkan aku utk menjejak semakin dalam kebumi agar aku ingat lagi betapa sesungguhnya diri kita sebagai hamba tak miliki kemampuan apapun jika tak mendapatkan bantuan dari yang memiliki kehidupan : mungkin artinya aku sempat pongah dan s…

Start making a difference.

Image
Start now. Start where you are. Start with fear. Start with pain. Start with doubt. Start even with your hand shaking. Start even when your voice trembling. Start and don't stop. Start where you are with what you have. Just start.

Monologue with myself in front of the mirror many years ago.

When everything was ENOUGH.

Image
Remember when just meeting up with your friends was enough? When we didn’t obsess over digital proof of a friendship and having a good time.Remember when silence was enough? When we didn’t have to fill that void of nothing with blinking notifications because the silence was too loud.Remember when a conversation was enough? When we didn’t have to converse with 5 other people who are not even in front of you because giving them your time is so much more important than giving it to the one who actually took the time to come see you.Remember when enjoying the moment was enough? When we didn’t have to snap, record, edit, photoshop, crop and post the hell out of that moment just to tell others you had that perfect moment.Remember when ‘thank you’ was enough? When we didn’t have to share it on social media to prove a point and have a million people commenting on what an amazing and kind and gracious and inspiring role model we are.Remember when ‘I like you’ was enough? When we didn’t obsess …

Pay More Attention To Our Thoughts

Image
#Lifelessons Pay more attention to your thoughts.
There is so much about our fate that we cannot control, but other things do fall under the jurisdiction.  We surely can decide how we spend our time. Whom we interact and share our life and money and energy with.  We can choose our words.  And most of all, we for sure can choose our thoughts. Photo by Indah.

Good things.

Image
My list of good things : Clear blue skies that remind me of the endless possibilities that life has to offer. Having someone that makes me laugh. People watching. Rubs in my arms, holding hands. Someone who just accept me. Space, for always putting our problems in perspective. Being able to hear and/or feels someone else's heart. Sun kissed skin. Someone who make me want to live forever because this life time just might not be enough. The human body. Love letter. Postcard. The smell of the beach. Salt water. Great ideas that come to me in the shower. Hand made gifts. Changes. Plane journeys. Sunsets. Sunrises. People who give hugs with a little squeeze. The feel of belonging somewhere. Words that warm my heart. "Good morning" & "Good night". People who call me, because no one ever calls anymore, they just text. Rubs in my back. Kisses. You. Now. Tomorrow. Forever.

BERBAHAGIALAH.

Image
Ini adalah pertanyaan pada diriku sendiri beberapa tahun lalu.
New post on my blog : www.inawiro.com
To stay in an unhappy relationship for whatever reason : IT'S OK. And to decide to get ourselves out from it : IT'S OK. It is our lives and we got to decide how we're going to live it.  Our families, friends, and whoever in our life could only support, observe or some just simply happy when we are not happy.  This is what my late father used to said to me : "Not everyone can be happy for your happiness. And you can't make everybody happy."
What most important is to try hard to put ourselves FIRST.  Self sacrifice should not be in our vocabulary. It's not like we intentionally try to hurt people. But we have to be happy first to create a happy environment, good vibes and to make other people happy.
So here is the big question : IF YOU CRY EVERYDAY IN YOUR RELATIONSHIP, (read : un happy most of the time) ARE YOU DATING A HUMAN OR AN ONION? 
Banyak yang berpendapat kep…

Food I love : Organic Crackers and All sort of dippings.

Image
Food I love.
Mary's Gone Crackers  Flavor : Herbs Organic, Gluten Free (I tried hard to choose Gluten Free), non GMO, Vega, peanut free, dairy free.
The Olive Branch Dips Flavor : Heavenly Sundried Tomato & Basil Crunchy No glutten added.
Udah beberapa kali makan Mary's Gone Crackers tapi baru sekarang sempat review (Melbourne lagi hujan-jadi ada waktu). Kalau bicara makanan organic, gluten free, vegan. Susah sih cari yg enak. Tapi Mary's selalu bisa memuaskan keinginanku utk makan yg asin2 pengganti keripik kentang yang aku suka banget itu. Dimakan begitu aja enak, tapi aku harus share dipping sauce yg enak banget dari Olive Branch ini. Sejauh ini masih juara 1 urusan dip atu spread. Jadi bisa di spread di crackers yg lebih besar atau di roti (sebisa mungkin gluten free).
Kenapa aku mencoba makan yg tidak mengandung gluten? Gluten adalah biji-bijian yang ada pada barley, gandum, rye. Orang yg menderita penyakit auto imune dianjurkan tidak mengkonsumsi gluten.  Aku tidak mengidap…

Personal Care Products : KIEHL'S Superbly Efficient Anti-Perspirant & Deodorant Cream

Image
Selalu bermasalah mendapatkan deodorant yang cocok sama kulit sensitifku.
Biasanya deodorant ada wanginya dan malah menimbulkan bau yang menurut penciumanku agak aneh. Ada juga deodorant yang bikin ketek gatal.  Belum lagi deodorant yang bikin baju dibagian ketiak menjadi kuning. Kalau ingat masa pakai seragam sekolah dulu sebenarnya agak menjijikan. Hiiiii...
3 bulan yang lalu aku memberanikan diri merogoh kantong untuk beli Kiehl's Superbly Efficient Anti Perspirant & Deodorant Cream ini. Agak mahal memang sekitar 250 ribu rupiah, namun hanya perlu pakai sedikit sekali, 1 dot kecil kira-kira sebesar biji kacang hijau dan deodorant yang tidak ada wanginya sama sekali ini pun bikin keringat dibagian ketiak sangat berkurang. Bye bye ketbas alias ketek basah.
Udah 3 bulan deodorant cream yang isinya 50ml ini belum habis juga.
Yang paling penting deodorant ini tidak mengandung Aluminum Chlorohydrate. It has been my must have - my holy grail since 3 month ago, it could be yours too.

The cynic has become the converted.

Image
Falling in love is very real, but I used to shake my head when people talked about soul mates, poor deluded individuals grasping at some imaginative ideal, sounded pretty in a fairy tales, though.  Then, we met, and everything changed, the cynic has become the converted.  It's always MORE.
Aku tidak mengerti sebelumnya akan kisah cinta. Saat aku menonton The Fault On Our Star atau Romeo dan Juliet. Aku tidak mengerti apa yang terjadi dalam pikiran mereka.
Jika ditanya, pernahkah aku jatuh cinta? Jawabanku akan mantap : PERNAH. Tapi aku baru paham bahwa cinta memiliki banyak tingkatan.

The difference between "like", "love" and "in love" is the same as the difference between "for now", "for a while" and "forever". 
Koneksi, layaknya jaringan listrik dalam syaraf-syaraf kita menghantar pesan yang membentuk perasaan. Aman, nyaman, bahagia, damai, penerimaan sepenuhnya dan satu rasa yang tak bisa digambarkan seperti apa ia.  Kamu tau, k…

It's a miracle we ever met.

Image
Do you ever feel how amazingly miracle we ever met in this life? In the whole universe, we just bumped into each other?  What is the odd of that? Well, of course we can be connected and related in many ways.  Your cousin marrying my cousin, etc. But what makes us more relate than our blood or DNA is our hearts and feelings. The heart and feelings form true and strong bond between people and it makes them related.  Thats why sometimes you feel like some people are part of you.  Its because of your heart and feelings you have for those people.

Hello July.

Image
Hello July.  For what it’s worth, it’s never too late to be whoever we want to be.  There’s no time limit, stop whenever we want.  I did. It is our choice  to change or stay the same, there are no rules to this thing. We can make the best or the worst of life.   I hope you all see things that startle you. I hope all of you feel things you never felt before.  I hope you all meet people with a different point of view that changed you life completely. I hope you all live a life you’re proud of.  If you find that you’re not, I hope you have the courage to start all over again.  I did. 

Doa.

Image
Jangan remehkan kebaikan, sekecil apapun.
Apalagi di bulan puasa ini.  Doanya orang yang berpuasa (terutama di bulan puasa) pasti diijabah, dikabulkan, mustajab... Maka berdoa yang banyak.  Minta didoakan yang banyak. Pasti terkabul. Percaya lah. Dan saat kau percaya maka tidak akan ada penghalang antara kita dengan DIA yang kita panjatkan semua permintaan.  Doa-doa kita mengetuk langit.  DIA mendengarkan lalu doa berubah menjadi pelipur lara.  DIA menyimak lalu doa menjadi kebutuhan menenangkan hati.  Dan DIA selalu melihat lalu doa disimpan jadi pahala. InsyaAllah.

I am enough.

Image
I love people who not only help me bettered myself, but make me realize that I can have true happiness when I'm with them just by reminding me that I'm enough, being my own self.  I am enough.
Ina Madjidhan

Batik Lawas. #lookbook

Image
2 batik kain lawasan dijahit jadiin cullotes panjang yang bisa dipakai dua sisi (bolak-balik) supaya hemat ruang simpan di lemari pakaian.
Tas vintage BV Gelang Marni for HM

Urusan Perempuan. Benda-benda kecil penyelamat saat berpergian.

Image
URUSAN PEREMPUAN.
Beberapa benda kecil yang harus ada bersamaku saat traveling sejak beberapa waktu ini :
Kiehl's Anti-Perspirant & Deodorant cream : Aku gak suka sama deodorant yang ada wanginya, sudah coba segala macam merek. Kiehl's ini cocok banget sama aku, gak bikin iritasi, gak bikin noda di pakaian. 
Medi-Klin Topical Solution : Udah 2 tahun terakhir dapat resep pemberantas jerawat ini dari dermatologist ku. Simpel pakainya, botolnya kecil jadi cocok untuk dibawa traveling. 
Thank Me Later Natural Moisturizing Sun Lotion : Produk lokal ini enak banget wanginya, aku suka yang Coconut and Lavender. SPF 30+ jadi harus terus di re-apply setelah 30 menit sih. Yang jelas gak lengket dan yg penting water resistant. 
Kiehl's Mango Lip Balm #1 : Gak akan mau pindah ke pelembab bibir lain kalau sudah cobain produk ini. Aku paling rewel sama lipstik karena bibir sensitif banget, gampang kering. Tapi sejak pakai produk ini, aku malahan bisa pakai lipstik buatan lokal. Senang ba…

NO bad days.

Image
A day is a day. It’s just a measurement of time. Whether it’s a good day or a bad day is up to you. It’s all a matter of perception. When you love life passionately, a cloud of beauty floats above, adding an array of wonders to even the worse of days.

Mother and Daughter

Image
I'm blessed and I couldn't be more grateful. Because I'm a mother, but that's only half of it. I'm blessed because, when I need to, I can still just be a daughter. There is nothing more precious than to have both of these roles, simultaneously.

The story about the color blue.

Image
This is a story about the color blue, there’s nothing true about it.  How do you know, when you think blue — when you say blue — that you are talking about the same blue as anyone else?
You cannot get a grip on blue.
Blue is the sky, the sea, a god’s eye, my dress and my eyeliner, also my nail polish colour. It’s a butterfly, a bird, the saddest song, the brightest day. Blue is my pillows, my undies - can you help me find it? And blue is sometimes my mind.

Doa.

Doa yang tulus dan dengan cinta, adalah kekuatan besar yang bisa menyelamatkan siapa pun, termasuk orang yang mendoakannya. Kita semua memerlukannya.

Tuhan tak ingkar janji.

Tuhan tentunya tau apa yang terbaik untukku, dan tak pernah ingkar janji untuk terus mengirimkan orang-orang dan pengalaman yang aku perlukan untuk menjadikan aku manusia yang lebih kuat dan baik. 

Prayer for every person that secretly lives in pain.

Image
Dear GOD, for every person who feel that they are insignificant and unimportant and in pain, help them to remember that everything they do is significant and important in YOUR eyes, because YOU love them and YOU put them here, and no one else can do what they are doing in exactly the way they do it. Kindly free them from whatever pain in their heart. 

Bikes vs Cars

Image
Saya mengajak kawan semua untuk  bergabung dengan movement ini.
Saat kita berbicara akan kelangsungan hidup, yaitu kehidupan yang akan dimiliki oleh anak cucu kita, yang ada kemungkinan 10-20 tahun lagi masih bisa kita nikmati bersama. 
Kita perlu melakukan perubahan yang BERDAMPAK. 
Kita bisa menggunakan sebuah aplikasi yang meminta kita mendonasikan rute bersepeda bernama Bikes vs Cars yang awalnya adalah film dokumenter Fredrik Gertten dan kemudian menjadi gerakan mendunia. 
Semakin banyak data terkumpul artinya semakin memungkinkan untuk memiliki kota dengan kelangsungan hidup yg baik dan infrastuktur yang bersahabat  terhadap pengguna sepeda seperti dibangunnya jalur khusus sepeda yang merupakan bagian dari rencana pembangunan pemerintah daerah DKI Jakarta. 
Data bersepeda kita tersebut akan digunakan oleh departemen transportasi dan perencana kota diseluruh dunia untuk membantu mereka membangun infrastuktur moderen dan kota ramah pesepeda.
Ini untuk masa depan generasi penerus kita. I…

Hollowness.

Hollowness. The holes in your life are permanent. You have to grow around them, like tree roots around concrete, you mold yourself through the gaps.  Yes, we are capable to do so.
21/04/2016

I Demand Explanations. Long Distance Cyclist Note.

Image
Saya harus memahami program latihan saya, apalagi saya tidak miliki banyak pengalaman bersepeda karena baru 2 tahun terakhir bersepeda dan hampir tidak mengerti science dibelakang apa yang sedang saya lakukan saat latihan atau mengenai sepeda itu sendiri. Karena itu saya harus mengerti kenapa harus latihan cadence rendah atau tinggi, kenapa saya harus menggunakan gear yang besar atau kecil.  Agar saya miliki keyakinan akan kebenaran hal-hal yang saya lakukan dalam program latihan ini.Saya harus mempercayainya sedemikan rupa agar saya berkomitmen padanya.

Apa tujuan komunitas sepeda yang kalian ikuti?

Image
Begitu banyak komunitas sepeda saat ini.
Pertanyaannya : Tujuannya apa? Misinya gimana? Cara join gimana?

Di Inggris, The Ovarian Psycos Cycles mulai didirikan tahun 2010 untuk mempromosikan persahabatan, kesehatan, kebiasaan bersepeda, dan kepemimpinan dan keahlian dalam bersepeda untuk para pesepeda wanita dengan orientasi sexual yang berbeda dibanding dengan kebanyakan wanita lain. Mereka memastikan pesepeda komunitas mereka akan tetap bisa bersepeda dengan aman, tanpa diskriminasi maupun dibully. Karena itulah mereka bersepeda dalam kelompok.  Ya, bahkan masalah LGBT pun merebah sampai pada komunitas sepeda.

Di Jakarta, ada komunitas sepeda Rakapokkapok sejak 2014, yang menggaungkan pentingnya keselamatan bersepeda di jalan terutama untuk jarak jauh, kelompok ini mensosialisasikan agar patuh rambu lalu lintas dan menggunakan signal tangan saat bersepeda, ditambah mengusung nilai kesetiakawanan dan kejujuran yang diadaptasi dari aturan Audax Parisien Paris dalam mengikuti event bersepe…

Recovery Smoothie. Long distance cyclist note.

Image
Recovery Smoothie. Long distance cyclist note.
Otot yang kita pakai saat bersepeda (jarak jauh ataupun saat lomba) benar-benar bekerja keras, lelah dan perlu nutrisi yang tepat untuk recovery.  Resep smoothie dibawah ini saya dapat dari Leslie Bonci, MPH, RD, seorang sport nutrisionis di Pittsburgh dalam bukunya Active Eating Advice dan  Bike Your Butt Off, akan membantu recovery lebih cepat. 
Bahan dasar jus nanas, yang tidak hanya kaya vitamin C, beta karotin dan copper, tapi juga sarat enzim bronelain yang berfungsi sebagai anti inflamasi.
Bahan :  2 mangkok baby spinach 1/4 alpukat 1 pisang (dibekukan) 6 ons jus nanas
Masukan semua bahan dalam blender.

Hydration is power. Long distance cyclist note.

Image
Semua orang bisa memulai sepedaan jarak jauh, tapi menyelesaikannya dengan kondisi fisik tetap prima, memerlukan keahlian dan harus dilakukan dengan cerdas.  Salah satunya dengan memperhatikan hidrasi tidak hanya saat event tetapi sebelum dan sesudahnya.
Hydration is power.  Minum 1 botol tiap jamnya.  Karena saat kita dehidrasi, darah akan mengental, menyebabkan pembuluh darah menyempit dan menyebabkan penyumbatan, gula darah menurun drastis dan asupan oksigen sangat minim.  Ingatlah untuk minum sedikit-sedikit tiap 15 menit, target menghabiskan 1 botol dalam satu jam atau lebih jika udara panas.
"It also helps to start the ride hydrated,” kata pelatih Olympic Gale Bernhardt, co-author buku Become a Fat-Burning Machine. “I recommend chugging down a bottle of low-sugar electrolyte drink 15 minutes before beginning the ride.” 
Saya biasanya memulai program hidrasi  3 atau 4 hari sebelum event. Apakah itu dengan air ataupun minuman elektrolit.
Ini ada resep minuman elektrolit yang bisa kit…

Lizzie Armitstead memenangkan Tour of Flanders 2016 untuk wanita.

Image
Lizzie Armitstead memenangkan Tour of Flanders untuk wanita.
Rahasia kesuksesannya ? “We train really, really hard, and we have no social life,” kata Armitstead. 
Ya, sebagai seorang yang baru bersepeda sejak dua tahun lalu, dan memilih fokus melakukan sepeda jarak jauh yang biasa disebut AUDAX . Saya percaya betapa perlunya latihan keras, disiplin dan tekun.  Awal bersepeda jarak jauh yang saya lakukan tidaklah diawali dengan latihan yang tepat, walaupun 200km atau 300km bisa saya selesaikan, tapi ia merupakan perjalanan yang sangat berat dan tidak bisa saya nikmati. Sejak berlatih dengan baik, tiap event sepeda jarak jauh yang saya lakukan merupakan perjalanan berat namun dapat dinikmati tiap kayuhan kaki ini. Ditambah waktu tempuh saya yang jauh lebih baik sebelum Cut Out Time.
Hal lain yang saya perhatikan adalah bahwa saat event saya harus fokus 100%, dengan log out dari semua akun sosial media, baru-baru ini saja saya menyadari tidak penting saya sedang berada dimana saat event k…